11BJF37

ZZP-marktplaatsen: hoe een verkapte arbeidsrelatie te voorkomen?

Bij ons op kantoor krijgen we vele verhalen te horen van mensen die om de een of andere reden geen VAR (meer) krijgen. De verhalen lopen uiteen van mensen die:

- Naast een loondienst een paar klusjes als ZZP’er willen uitvoeren

- Als ZZP’er eigenlijk onder gezag komen te werken bij de opdrachtgever

- Alleen via tussenbureaus aan hun opdrachten komen

Onlangs kregen we een mevrouw aan de telefoon die vertelde dat ze net een maand interim-medewerkster was en via een tussenbureau bij een sociale instelling werkte. Ze was dus via een tussenbureau aan deze opdracht gekomen. Deze instelling kreeg echter net in die maand een boekencontrole van de Belastingdienst. Uit de boekencontrole bleek dat mevrouw niet als interimmer zonder VAR bij deze instelling kon werken. Haar opdracht werd per direct stop gezet. Uiteraard vroeg ze snel een VAR aan maar ze kreeg niet de gewenste VAR-dga. Het maken van bezwaar daartegen mocht niet baten. Het administratiebureau dat haar hielp met de VAR aanvraag, mailde het onderstaand bericht.

Uniforce-ZP Blog - De verkapte arbeidsrelatie - een casus

Uit het antwoord van de Belastinginspecteur blijkt dat je als zelfstandig professional niet zomaar via tussenbureaus kan werken. Afhankelijk van het soort contract dat een bureau je aanbiedt, ben je al dan niet zelfstandig volgens de Belastingdienst. De regels die in zulke contracten staan kunnen zo’n invloed hebben op de uitvoering van de opdracht, dat er in feite sprake is van een (verkapt) dienstverband. Denk hierbij aan regels zoals:

- Bij ziekte zorgt het bureau voor vervanging, je mag jezelf niet laten vervangen door een willekeurig persoon.

- Het bureau maakt de tariefafspraken met de opdrachtgever.

- Het bureau is verantwoordelijk voor jouw werk.

- Etc.

Het is dus erg belangrijk om contracten met tussenbureaus goed door te lezen en daarbij af te wegen of deze regels de zelfstandigheid beperken. Mocht dit zo zijn dan is het van belang om naast de opdrachten via dit tussenbureau óók zelf actief opdrachten te zoeken. Zorg voor een website, visitekaartjes en briefpapier, ga langs netwerkbijeenkomsten, reageer op opdrachten etc. Bewaar overal kopieën van zodat je de Belastingdienst kunt laten zien dat je jezelf als zelfstandige presenteert. Wanneer je jouw opdrachten enkel via het tussenbureau krijgt dan is het aan te raden om een andere oplossing te zoeken. De mevrouw uit het verhaal heeft bijvoorbeeld via het Uniforce Concept alsnog de opdracht af kunnen maken. Wees er in ieder geval bewust van dat je bij een boekencontrole door de Belastingdienst als werknemer gezien kan worden.

Ter aanvulling hierbij twee voorbeelden uit de praktijk waarbij de rechter geoordeeld heeft dat er ofwel sprake is van een fictief dienstverband of dat er geen sprake is van zelfstandigheid.

Over Marita de Bondt

Marita de Bondt is marketing- en accountmanager bij Uniforce Group. Ze is verantwoordelijk voor alle digitale uitingen van Uniforce Group en onderhoudt het contact met verschillende partners. Daarnaast geeft ze ook social media trainingen aan ‘Uniforcers’ en geeft ze presentaties over de VAR en het Uniforce Concept aan ZP’ers.  Heeft u vragen over de VAR of het Uniforce Concept kijk dan op www.uniforce.nl of bel 0341-416500.

Op donderdag 10 oktober zullen de jongens van het ZP Blog tijdens een bijeenkomst op de beste flexwerkplek van 2012 en 2013, Zaamen, van 16.00 tot 18.00 uur de gevolgen van de nieuwe maatregelen van het kabinet op een rijtje zetten. Het schrappen van de aftrekfaciliteiten voor de ZZP ‘er, belastingwijzigingen, het afschaffen van de stamrecht BV en de uitbetaling van de bestaande stamrechtvoorzieningen tegen een voordelig tarief zijn een aantal onderwerpen die de revue zullen passeren. Ook kun je volop vragen stellen die betrekking hebben op jouw persoonlijke situatie.

Meld je nu aan! Er zijn een beperkt aantal (gratis) kaartjes beschikbaar.

1 Comment

 • Rien Wesseling

  5 jaar ago

  Herkenbare situatie.

  In de afgelopen jaren meer dan honderd zelfstandigen begeleid. Het hebben van een VAR is de blinddoek die voortdurend voor problemen zorgt. Het gaat om de feitelijke situatie.

  Als de ondernemer wel een VAR heeft, dreigt zelfs valsheid in geschrifte, hij heeft zich vaak niet gehouden aan de verhoudingen die hij wel zelf heeft aangevinkt!

  Het Uniforce concept lijkt een probaat middel om genoemde problematiek te omzeilen. Bijkomend voordeel, in mijn optiek, is de toegang tot het sociaal verzekeringsstelsel. De Uniforcer is werknemer en heeft derhalve recht op WW en uitkering uit Ziektwet. In deze tijden een belangrijk vangnet, en het scheelt een dure Arbeids Ongeschiktheids Verzekering (die vaak toch niet uitkeert) al moeten er nu wel premies betaald worden natuurlijk.

 

Reageer!MEEST POPULAIR

De kansen van de ondernemer op vergoeding van de schade als gevolg van de renteswap

0 comments, geschreven DOOR Ruben van Amerongen 01.06.2015

Foto ZP nieuws weekly 23

MKB ondernemer met een renteswap kan door de combinatie van de negatieve waarde van de swap die ontstaat door de dalende Euribor-rente en de verhoging van de rente geen kant

Lees meer...

RECENT OP ZELFSTANDIGE PROFESSIONAL

ZP Masterclass: Workshop ‘Werken aan je Profilering’

0 comments, geschreven DOOR Redactie 10.04.2015


mei 1 @ 09:00 - 17:00 Evenementnavigatie « ZP Masterclass : Bereik je doel(en) met NLP, een eerste kennismaking met NLP Symposium “Innoveren doe je Samen” van IDEA in Alkmaar » Een workshop verzorgd door

Lees meer...