Fiscaal-Juridische Haute Couture

Fiscaal-juridische haute couture voor de ZZP’er

Het is officieel lente en weer tijd om de garderobekast te vernieuwen. Je bent op zoek naar dat ene colbertje dat bij jou past.  Clothes make the man, is het idee. De pasvorm, de kleur, de lengte van de mouwen, de modetrends en misschien nog diepzinniger: hoe jij in het leven staat. Dit zijn allemaal zaken waar je rekening mee houdt bij het vinden van precies dat ene colbertje.

Het bepalen van de rechtsvorm voor je bedrijf is net zo persoonlijk. Er zijn vele juridische en fiscale ‘jasjes’ die een  zelfstandige professional passen dan je op het eerste gezicht zou denken. De meest bekende is de ZZP’er ofwel ‘de zelfstandige zonder personeel’, op de voet gevolgd door de DGA’er: een ZZP er met een BV.

Er zijn echter er nog veel meer opties, die vervolgens te combineren zijn in weer andere fiscaal-juridische rechtsvormen. Een voor de hand liggend keuzecriterium is hierbij bijvoorbeeld aansprakelijkheid. Of je bij het verkrijgen van een opdracht wel of geen VAR-verklaring moet overhandigen is een minder voor de hand liggend criterium, maar wel van belang bij het maken van deze keuze. Daarnaast kunnen ook verzekeringstechnische aspecten een rol spelen bij het bepalen van de rechtsvorm die het beste aansluit bij jou persoonlijk situatie en wensen.

Uit de infographic ‘Keuzepalet rechtsvormen voor de zelfstandige professional’ valt bijvoorbeeld op te maken dat het voordeel van een ‘IKBV’ is dat je verzekerd bent.  Het grote verschil tussen de andere rechtsvormen en de ‘IKBV’ is dat je in dit geval als zelfstandige professional over het salaris dat je uit de BV onttrekt sociale lasten afdraagt. Op het eerste gezicht lijkt dat een extra kostenpost. Daar staat echter tegenover dat je daardoor wel verzekerd bent voor bijvoorbeeld de WW en de WAO. Een ander voordeel van de ‘IKBV’ is dat je geen VAR verklaring hoeft te overleggen. Dat bespaart jou tijd aan administratieve rompslomp, maar het maakt je ook aantrekkelijker voor potentiele opdrachtgevers: de opdrachtgever loopt niet het risico om achteraf geconfronteerd te worden met de betaling van loonheffingsaanslagen en premies voor de werknemersverzekeringen. De  ‘IKBV’ wordt met name door Uniforce gepromoot en uitgevoerd.

De VOF en de Maatschap zijn samenwerkingsverbanden van zelfstandige professionals, net als de Coöperatie, maar dan voor de vennoten respectievelijk leden,  met de fiscale kenmerken van de Eenmanszaak. Bij deze ‘samenwerkingsrechtsvormen’ is het met name belangrijk om de zaken onderling goed geregeld te hebben en vast te leggen.  Je moet daarbij met name denken aan zaken zoals de rechten en plichten bij de beëindiging van de samenwerking en/of bij langdurige arbeidsongeschiktheid van een van de vennoten of leden.

Afgelopen week heb ik als voorproefje de ‘EenmansBV’ als rechtsvorm behandeld. In de komende weken zal ik ieder rechtsvorm nader behandelen. Ik nodig een ieder graag uit om op het blog met elkaar in discussie te gaan zodat we samen steeds meer inzicht krijgen in deze complexe maar belangrijke materie.

Infographic ZP BLog Keuzepalet Rechtsvormen Zelfstandige Professional

Over Bert Becker

Bert Becker is partner bij Siebert & Becker Advocaten. Hij is gespecialiseerd in het fiscaal, juridisch en administratief ondersteunen van ZZP’er, DGA’s en vermogende particulieren. Hij is een van de initiatiefnemers van ZP Blog. Lees hier meer over Bert.

 

Foto Credit: Loungerie

 

1 Comment

  • Martijn Zielhorst

    6 jaar ago

    In het artikel wordt gesproken over de “rechtsvorm” “zzp” maar die bestaat in het Burgerlijk Wetboek niet. Waarschijnlijk bedoel je de Eenmanszaak. In de infographic staat dit overigens wél goed.

 

Reageer!MEEST POPULAIR

De kansen van de ondernemer op vergoeding van de schade als gevolg van de renteswap

0 comments, geschreven DOOR Ruben van Amerongen 01.06.2015

Foto ZP nieuws weekly 23

MKB ondernemer met een renteswap kan door de combinatie van de negatieve waarde van de swap die ontstaat door de dalende Euribor-rente en de verhoging van de rente geen kant

Lees meer...

RECENT OP ZELFSTANDIGE PROFESSIONAL

ZP Masterclass: Workshop ‘Werken aan je Profilering’

0 comments, geschreven DOOR Redactie 10.04.2015


mei 1 @ 09:00 - 17:00 Evenementnavigatie « ZP Masterclass : Bereik je doel(en) met NLP, een eerste kennismaking met NLP Symposium “Innoveren doe je Samen” van IDEA in Alkmaar » Een workshop verzorgd door

Lees meer...