6 redenen voor BTW-boete en hoe te voorkomen

6 redenen voor BTW-boete en hoe te voorkomen

Een boete is nooit leuk. Zo ook niet de boetes die de belastingdienst je als ZZP’er oplegt voor het niet tijdig betalen of aangifte doen van de omzetbelasting. In deze blogpost bespreken we de zes redenen waarom de belastingdienst overgaat tot het opleggen van een boete en de maatregelen die je kan nemen om (het betalen van) de boete te voorkomen.

Boete Reden 1: Aangifte te laat

Je hebt je aangifte omzetbelasting te laat ingediend

Boetesom: maximaal € 123

Goed om te weten

Voorkomen door binnen zeven dagen na afloop van de aangiftetermijn alsnog je aangifte in te dienen. In dat geval wordt de boete niet alsnog opgelegd. De belastingdienst moet je overigens de boete opleggen binnen een jaar na afloop van het betreffende tijdvak.

Boete Reden 2: Te weinig betaald

Je hebt te weinig omzetbelasting betaald

Boetesom: maximaal € 4.920

De boete voor het te laat aangeven van omzetbelasting lijkt in eerste instantie niet zo hoog. Maar de belastingdienst kan deze boete combineren met een boete wegens het te weinig betalen van omzetbelasting. Deze boete kan oplopen tot maximaal €4.920. Het beleid van de belastingdienst is echter om 2% van het niet of niet op tijd betaalde bedrag als boete in rekening te brengen. Heb je een onjuiste aangifte omzetbelasting ingediend en daardoor ook te weinig betaald? Dan wordt de boete verhoogd naar 10% van het bedrag dat niet is betaald aan de belastingdienst. 

Boete Reden 3: Te laat betaald

Je hebt de verschuldigde omzetbelasting niet op tijd betaald

Boetesom: Deze boete kan eveneens oplopen tot maximaal €4.920. Het beleid van de belastingdienst is ook in dit geval om in eerste instantie 2% van het niet of niet op tijd betaalde bedrag als boete in rekening te brengen.

Goed om te weten

De belastingdienst zal zowel in het geval van boete reden nummer twee als nummer drie meestal niet  meteen de maximale boete opleggen. Als je vaker te weinig of niet op tijd betaalt, wordt vaak wel de maximale boete opgelegd.

Boete Reden 4: Grove schuld

De verkeerde aangifte omzetbelasting is veroorzaakt door grove schuld ofwel aan opzet grenzende onachtzaamheid

Boetesom: maximaal 100% van het bedrag waarop de ‘grove schuld’ betrekking heeft. De belastingdienst legt echter meestal 25% op.

Boete Reden 5: Opzet

Opzet ofwel als je bewust de belastingdienst op het verkeerde spoor zet met als doel te weinig belasting te betalen. Bijvoorbeeld door opzettelijk een gedeelte van je omzet niet aan te geven in je aangifte omzetbelasting.

Boetesom: maximaal 100% van het bedrag waarop de opzet-schuld betrekking heeft. De belastingdienst legt echter meestal 50% op.

Boete Reden 6: Geen suppletieaangifte

Geen suppletieaangifte gedaan terwijl je wist of behoorde te weten dat een aangifte van de afgelopen vijf jaar foutief is ingediend.

Boetesom: maximaal 100% van bedrag dat door het niet indienen van de suppletieaangifte te weinig is betaald.

Goed om te weten

Stuur tijdig een suppletieaangifte naar de belastingdienst. Als de belastingdienst door controles er achter komt dat je te weinig hebt betaald, loop je het risico op een boete, ook als de vijf jaren nog niet zijn verstreken.

BTW-boete: hoe (betaling) te voorkomen

Boete redenen nummer één, twee en drie behoren tot de zogeheten verzuimboete categorie. Boete redenen nummer vier, vijf en zes zijn vergrijpboeten. Als de belastingdienst eenmaal een verzuimboete heeft opgelegd, mag er geen vergrijpboete meer worden opgelegd. De belastingdienst moet dus kiezen.

Je kan zowel de verzuim- als de vergrijpboete voorkomen door een suppletieaangifte in te dienen.

Met een suppletieaangifte geef je alsnog de te weinig aangegeven BTW aan bij de belastingdienst. Dit kan ook als de bezwaartermijn is verstreken. Door vrijwillig een suppletieaangifte te doen en het juiste bedrag te betalen krijg je geen verzuim- en vergrijpboete als het BTW-bedrag minder is dan €20.000 of als het niet 10% of meer is dan het al wel aangegeven bedrag. Maar let op: er is geen sprake van ‘vrijwillige aangifte’ als de belastingdienst al op de hoogte is van de onjuistheid van de vorige aangifte.

Download hier het suppletieformulier.

Tegen zowel een verzuim- als vergrijpboete kan je bezwaar maken. Bij een vergrijpboete heb je ook het recht om gehoord te worden, zodat je kan vertellen waarom je de aangifte op die manier hebt ingediend.

Infographic ZP Blog 6 redenen voor BTW-boete en hoe betaling te voorkomen

Over Marinus van Zijtveld

Marinus van Zijtveld is fiscalist bij Siebert & Becker Advocaten. Hij studeerde fiscaal recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In de dagelijkse praktijk houdt hij zich bezig met het ondersteunen van zelfstandige professionals op fiscaal gebied.

Foto Credit: Nigel Goodman

3 comments

 • François van der Hoff

  5 jaar ago

  Gezien de actualiteit lees ik nu pas dit artikel. Het ziet er overzichtelijk uit. Het is vooral actueel omdat de Belastingdienst vanaf 26 augustus scherper gaat controleren of ondernemers nog een btw-schuld (periode 2008-2012) op de balans hebben. Zoals ook dit artikel zegt: dien z.s.m. een suppletie in en voorkom hoge boetes!

 • Jan

  6 jaar ago

  Mooi overzichtelijk artikel.
  Naast het opleggen van een maximum boete voor het te laat betalen, kent de Belastingdienst ook een minimumboete van € 50 euro. Uit eigen ervaring weet ik dat als het bedrag bijvoorbeeld twee dagen te laat (a.g.v een feestdag en weekend) in de administratie vd Belastingdienst wordt bijgeschreven, volgt er een boete.

  Tsja, te laat is te laat, Is de rechtlijnige redenering. Had u maar een paar dagen eerder de overboeking moeten doen. Bezwaar tegen de uitspraak is mogelijk via de rechter. (Denk aan de griffierechten! Die zijn hoger dan de minimale boete)

 • Els

  6 jaar ago

  Een prima en duidelijk artikel Marinus! Dank voor de heldere info.

 

Reageer!MEEST POPULAIR

De kansen van de ondernemer op vergoeding van de schade als gevolg van de renteswap

0 comments, geschreven DOOR Ruben van Amerongen 01.06.2015

Foto ZP nieuws weekly 23

MKB ondernemer met een renteswap kan door de combinatie van de negatieve waarde van de swap die ontstaat door de dalende Euribor-rente en de verhoging van de rente geen kant

Lees meer...

RECENT OP ZELFSTANDIGE PROFESSIONAL

ZP Masterclass: Workshop ‘Werken aan je Profilering’

0 comments, geschreven DOOR Redactie 10.04.2015


mei 1 @ 09:00 - 17:00 Evenementnavigatie « ZP Masterclass : Bereik je doel(en) met NLP, een eerste kennismaking met NLP Symposium “Innoveren doe je Samen” van IDEA in Alkmaar » Een workshop verzorgd door

Lees meer...